top of page
Ara

Endüstriyel Boyalar

Endüstriyel boya kısaca tarif etmek gerekirse son kat boyadır. Bu polyester çeşidi, çok çabuk kuruyan, tek kat attığınızda yeterli olan, son kat boya olarak tarif edilir. Bir diğer adı ise sanayi boyasıdır. Endüstriyel boyalar genellikle büyük işletmelerin tercih ettiği bir boya türüdür. Mikron Boya olarak istenilen bütün RAL renklerinde endüstriyel boya üretimi yapılmaktadır.


mikron endüstriyel boya


Endüstriyel Boyalar Nerelerde Kullanılır ?

Endüstriyel boyalar, metal yüzeyle kaplı her türlü makine, vana, traktör ve traktör römorklarında, bahçe aletlerinde ve çelik dolaplarda kullanılır. Ayrıca bir endüstri ürünü olan makine aksamlarının yüzeyine atılan son kattır. Bunun dışında yapı malzemelerinde Örneğin: (kapı, pencere, ahşap gibi) tercih edilen boya türüdür.



Endüstriyel Boyama Nasıl Yapılır?

Endüstriyel Boya 3 aşamada yapılır.

1. Yüzey Hazırlama

2. Boyama

3. Kurutma


Yüzey hazırlama işlemi adından da anlaşılacağı gibi boyama yapacağımız yüzeyi temizlemek, atıklardan arındırmaktır. Yüzeyi olası yağdan ve nemden temizlenerek bu sayede boyanın tutmasını amaçlanmaktadır. Ardından çelik

endüstriyel boyama

yüzeyler için kumlama, alüminyum için fırçalama ve plastik yüzeyler için ateş yardımıyla dağlama işlemidir. Saydığımız bu ilk işlemlerin ardından boyamaya geçilir. En geçerli yöntem sprey ile püskürtmedir. Buna havalı yöntem denir. Pompa kullanılarak boya yüzeye püskürtülür. Ardından kuruması için bekletilir. Bir başka uygulama ise havasız yöntemdir. Bu yöntemde boya yüksek basınçla sıkıştırılır ve küçük memeler yardımıyla yüzeye uygulanır. Ancak bu yöntem bir sorun teşkil eder. Püskürtülen boya fazla miktarda olduğu için ve boyanın temiz olmaması durumunda memeler tıkanma yapabilir. Bu yöntem bir kaç kat boyama yapılacaksa tercih edilmelidir. Tek kat yapılması durumunda boyadan istediğiniz verim alınmayabilir.


Endüstriyel Boyama Nasıl İnceltilir?


Endüstriyel boyalar tinerle inceltilir. İki türlü boya inceltici tiner mevcuttur. Bunlar selülozik ve sentetik tinerdir. Endüstriyel boyalarda sentetik tiner asla kullanılmaz. Bunun yerine selülozik tiner tercih edilir. Sentetik tinerle inceltilmesi durumunda boyanın yapışma özelliği kalmaz. Boyacılarda rahatlıkla bulabileceğimiz selülozik tiner, boyaya 4/1 oranında uygulanır. Bir litrelik boyaya 250 ml selülozik tiner yeterli olacaktır. Boyadan önce yapacağınız astar boya yine selülozik tiner ile inceltilir. Boyanın içine belirtilen miktarda selülozik tiner boşalttıktan sonra bir çubuk yardımıyla karıştırılarak boyanın tinerle tamamen bütünleşmesi sağlanır. Dikkatli bir şekilde karıştırdıktan sonra, boyanızın olduğundan daha sıvı hale geleceğini göreceksiniz.


Boyayı, selülozik tinerle inceltirken dikkatli davranmalısınız. Öncelikle bu tiner çeşidi parlayıcı hatta yanıcıdır. Alevden uzak tutulmalıdır. Bunun dışında tinerin akciğere doğrudan zararı olacağından, solunmamasına dikkat edilmelidir. Akciğerlerinizin zarar görmemesi adına yüz maskesi kullanmanızda fayda vardır. Bir başka dikkat edilecek husus ise selülozik tinerin uçucu olması sebebiyle mutlaka serin yerde muhafaza edilmesidir. Sıcak ortamda durması halinde, tiner buharlaşacak ve kabın patlaması tehlikesiyle karşı karşıya kalınabilir.


Tüm bu bilgiler ışığında tiner ile inceltilen boya artık istediğiniz yüzeye uygulama safhasına gelmiş demektir.


Mikron Boya olarak istenilen miktarda ve bütün RAL renklerinde endüstriyel boya üretimi yapılmaktadır.


Comments


İletişim

TEL: 222-338-1233

[email protected]

MUTTALIP SANAYİ BÖLGESİ 6.CADDE NO:7

TEPEBAŞI / ESKİŞEHİR

Ayrıntılarınız gönderildi

BAYİMİZ OLUN

YENİ ÜRÜNLERİMİZDEN HABERDAR OLABLİRSİNİZ

  • instagram mikronboya
  • Linkedin mikronboya
  • facebook mikronboya

©2023 AYDINLI BOYA KİMYA SANAYİ LİMİTED ŞİRKETİ 

bottom of page